Πώς να Αυξήστε την  αυτονομία του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου σας

Λοιπον αγαπάτε το ηλεκτρικό ποδήλατό σας, αλλά δεν θα ήταν πιο ωραίο εάν θα μπορούσατε να πάτε ακριβώς λίγο μακρύτερα σε μια φόρτιση; Οι μπαταρίες των Ηλ. Ποδηλάτων βελτιώνονται συνεχώς καθώς η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται, αλλά φαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσο μακριά μπορείτε να πάτε, λίγο περισότερη αυτονομία είναι πάντα καλύτερη.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την αυτονομία του Ηλ. Ποδηλάτου σας και να εκμεταλευτήτε και το  τελευταίο ηλεκτρόνιο από την μπαταρία σας. Ενώ μπορείτε πάντα να αναβαθμίσετε τα μέρη στο ηλεκτρικό ποδήλατό σας για να αυξήσετε την αυτονομία σας, μερικές απλές αλλαγές οδήγησης μπορούν επίσης να έχουν έναν τεράστιο αντίκτυπο στην αυτονομία  του Ηλ. Ποδηλατου σας και να σας δώσει ακομα περισσοτερα χιλιαμετρα στην διαδρομή σας.

 1. Πηγαίνετε με λιγοτερο γκάζι

Ξέρω, είναι διασκεδαστικό να πατατε το γκάζι (χειρόγκαζο) σε όλη τη διαδρομή απολαμβανοντας το ηλιοβασίλεμα, ή απλά να αφήνετε το γκαζι λιγα μετρα πριν από το φανάρι. Αλλά κάθε φορά που επιταχύνετε, χρησιμοποιείτε συγκριτικά τεράστια ενέργεια σε συγκριση με την ενεργεια που καταναλωνετε οταν απλά οδηγειτε. Εάν έχετε Αναλυτή κατανάλωσης ή κάποιο άλλο μετρητή watt, θα δείτε ότι ποδηλατωντας σε επίπεδο έδαφος μπορεί να καταναλωνετε  5 ή 10 αμπέρ, ενώ κατά την επιτάχυνση μπορεί εύκολα να φτασετε στην μεγιστη καταναλωση του κοντρολερ σας, που συχνά φθανει τα 20 ή 30 αμπέρ.

 

Αντί να πηγαίνετε με φουλ γκάζι, όταν θέλετε να επιταχύνετε, προσπαθήστε να ελλατωσετε το γκάζι και να επιταχύνετε λίγο πιο αργά. Με την καθυστερηση μερικών δευτερολέπτων περισσότερο για να φτασετε στην επιθυνητή  ταχύτητα, γλυτώνετε ενα ικανο ποσό ενεργειας που καταναλώνετε από την μπαταρία σας. Αυτό όχι μόνο αφήνει περισσότερη ενέργεια στην μπαταρία για μια μακρύτερη διαδρομή, αλλα βοηθά επίσης να εχει, το συστημα ψύξης  των μπαταριών, χαμηλή κατανάλωση, το οποίο επιτρέπει στην μπαταρία να χρησιμοποιήσει αυτη την ίδια ενέργεια αποτελεσματικότερα.

Και όπως ειναι γνωστο:  

Καλύτερη χρήση ενέργειας = Μεγαλύτερη αυτονομία οδήγησης.

2. Προσπαθήστε να κανετε πετάλι ενώ επιταχύνετε

Επειδή η επιτάχυνση είναι η βαρύτερη χρήση της δύναμης των μπαταριών στο ηλεκτρικό ποδήλατό σας, εάν  κανετε πετάλι για ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα καθώς επιταχύνετε, τοτε μπορείτε να ελλατωσετε την καταναλωση της ενέργειάς  κατά τη διάρκεια της επιταχυνσης κατά το ήμισυ. Αυτό μεταφράζεται σε κάποια αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά αν κινήστε σε περιοχές με κινηση, με  πολλές στάσεις και  φαναρια κυκλοφορίας.

Πολλοί άνθρωποι εθίζονται στο γκάζι και δεν τους αρέσει να πεντάλ, αλλά Σκεφτείτε το ως μερικά δευτερόλεπτα δωρέαν άσκησης που επεκτείνει επίσης την αυτονομία σας (και σας προστατευει από το να κανετε αργότερα, συνεχώς πεταλι οταν θα έχετε ξεμίνει απο μπαταρία).

3. Αφήνοντας το γκαζι εγκαιρα αυξάνεται δραστικά η αυτονομια του ποδηλατου σας

Όταν ξέρετε ότι θα κάνετε μια  στάση σε λίγο, όπως σε ένα φανάρι ή σε ενα σήμα στοπ, αφήστε το γκάζι εκ των προτέρων και συνεχήστε την διαδρομή σας προς την  στάση χωρις γκαζι και καταναλωση μπαταρίας. Ποδηλατώντας με πλήρες γκάζι μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσετε το φρενάρισμα είναι σπατάλη πολύτιμης ενέργεια της μπαταρίας. Αφου θα σταματήσετε ούτως ή άλλως, γιατί να μην σώσετε την ενέργειά της μπαταριας  σας κόβοντας το γκάζι 50 μέτρα πριν από τη στάση σας;

Θα μπορούσε αυτό να προσθέσει μερικά δευτερόλεπτα για το συνολικό χρόνο ταξιδιού σας, αλλά εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά τα τρία ή τέσσερα δευτερόλεπτα, τοτε ίσως η αυτονομία του ποδηλατου σας δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας στη ζωή.

4. Επιβραδύνετε λίγο (και να απολαύσετε τη ζωή)

Αν δεν πηγενετε σε μια επειγουσα δουλεία και δεν προσπαθείτε να συμβαδίσετε με την κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας, προσπαθήστε να επιβραδύνετε ακόμα μόνο και ένα κλικ. Ακόμη και 5 χιλιομετρα ανά ώρα χαμηλώτερης ταχύτητας θα κάνει μια σημαντική μείωση του ποσού της ενέργειας που χρησιμοποιείτε για να διατηρησετε αυτή την ταχύτητα.

Η κατανάλωση της ενέργειας ΕΝΑΝΤΙ στην ταχύτητα δεν είναι γραμμική, Μειώνοντας έτσι την ταχύτητά σας μόλις 5% εχετε  μια καλή πραγματική εξοικονόμηση  πολυ πάνω από το 5% της ενέργειάς σας. Με άλλα λόγια, επιβραδύνοντας 2-3 χιλιομετρα ταχυτητας ανά ώρα, μπορείτε να έχετε  πολυ μεγαλύτερη αυτονομία στο Ηλ. Ποδηλατο σας.

5. Εχετε τα ελαστικά σας παντα φουσκωμενα.

Τα ελαστικά που είναι φουσκωμένα  στη μέγιστη επιτρεπτή πίεση του αέρα, έχουν λιγότερη αντίσταση κύλισης, δηλαδή η μπαταρία σας σπαταλά λιγότερη ενέργεια για να σας κινήσει. Ακόμα προσπαθώ να βρώ μια μελέτη της πίεσης των ελαστικών ποδηλάτων εναντι της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά παρόμοιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με ελαστικά αυτοκινήτων, έχουν  αποδείξη με ακρίβεια την αύξηση της αυτονομίας κατα περίπου 3%.

Αν τα δεδομένα αυτά ισχύουν και για τα ποδήλατα, αυτό σημαίνει ότι αν έχετε μια υπάρχουσα αυτονομία 30 χιλιομέτρων, κρατώντας τα ελαστικά σας φουσκωμένα  στη μέγιστη επιτρεπτή πίεση τους θα μπορούσε να προσθέσει ένα ολόκληρο χιλιόμετρο στην διαδρομή σας. Ποιος δεν θα έπαιρνε ένα επιπλέον χιλιόμετρο δωρεάν;

6.Κρατήστε την μπαταρία σας πλήρως φορτισμένη όποτε είναι δυνατό.

Οι μπαταρίες λίθιου, όπως οποιαδήποτε μπαταρία, θα έχουν προφανώς την μεγαλύτερη αυτονομία όταν ειναι φορτισμένες στο 100% της φορτισης τους. Δεν θα πας τόσο μακριά με γεμάτο το μισό ρεζερβουαρ, για να το πω έτσι.

Μερικοί άνθρωποι συνιθίζουν να φορτίζουν την μπαταρία τους μια φορά την εβδομάδα εάν κάνουν μόνο τα σύντομα ταξίδια καθ ‘ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι η μπαταρία παραμένει σε ένα μερικώς φορτιζμένη κατάσταση για μεγάλο μέρος της ζωής της. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε ξαφνικά ή χρειαστείτε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι, θα μπορούσατε να βρεθειτε  σε προβλημα.

Ο κανόνας που οι περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν είναι: “αν χρησιμοποιήσατε το ποδήλατό σας εκείνη την ημέρα, φορτίστε το εκείνο το βράδυ”.

Όταν έρχομαι σπίτι από μια βόλτα, βάζω την μπαταρία μου κατ’ευθείαν  για φόρτιση. Αυτό με βοηθά επίσης να μην ξεχάσω να φορτίσω την μπαταρια μου το βράδυ, και να καταλήξω να ξυπνήσω το πρωί με μια άδεια και ξεφορτωτη μπαταρία το πρωί. Αυτό το συναίσθημα δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο, αλλά είναι κατι αρκετά κοντά.

7.Κρατήστε ένα δεύτερο, μικρότερο φορτιστή στο Ηλ. Ποδήλατο σας.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα ισχυρό φορτιστή με ένα μεγάλο ανεμιστήρα ψύξης στο σπίτι (έστω και αν η γυναίκα μου μισεί το θορυβώδες ανεμιστήρα…), αλλά μερικές φορές παίρνω μαζί μου ένα μικρότερο φορτιστή αν ξέρω ότι θα είμαι κάπου έξω σε ένα μέρος για να το φορτίσω μετά από ένα μακρύ ταξίδι. Αυτό ακριβώς με βοηθά να φορτώσω την μπαταρία μου επιπλεον. Ακόμη φορτίζοντας εστω 10-20% την μπαταρία σας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει να κρατήσει υγειή & σταθερή την μπαταρίας σας, και δεν μπορώ να μην αναφέρω την αυξηση κατά 10-20%  στην ενεργεια της μπαταρίας και την αυξηση της αυτονομίας του ποδηλατου σας.

Ολες αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αυτονομία του ηλεκτρικού ποδηλάτου σας χωρίς να ξοδευτείτε. Αν έχετε κάποια χρήματα διαθέσιμα και πραγματικά θέλετε να αυξήσετε την αυτονομία του Ηλ. Ποδηλάτου σας, τοτε δεν υπάρχει καλύτερη λύση για μια δεύτερη μπαταρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.